DEKOR İLE OKULLARDA AKUSTİK KONFOR
Temmuz 13, 2021Öğrenci ve öğretmenlerin Akustik Mücadelesi
*Öğrencilerin gürültü içinde anlayabilme yetenekleri, yetişkin oluncaya kadar sürekli gelişir. Bu yüzden akustik konfor öğrenciler için yetişkinlerden daha fazla önemlidir.İyi bir akustik konfor için düşük seviyeli gürültüye ve az yankıya gereksinim vardır.
Bir araştırmaya göre, aşırı gürültü ve yankı nedeniyle sınıflardaki konuşmaların anlaşılabilirliği şöyledir.Öğrenciler öğretmenlerin söylediklerinin %75’ini anlamakta, %25’ini anlamamaktadırlar.
OKULLARDA SES –GÜRÜLTÜ KAYNAKLARI
Bir sınıftaki gürültünün seviyesi, iç ve dış kaynaklar tarafından yaratılan ve sınıf ortamına ulaşan sesler tarafından oluşturulur. Dış kaynaklar yoldaki trafik, yakından geçen uçak ve trenler, civardaki inşaat makinaları gibi ekipmanlardır. Bunların çıkardığı sesler hava içinde yayılır ve sınıf ortamına kadar gelir.
AKUSTİK ÇEVRE – AKUSTİK KONFOR
Akustik çevre ile genellikle bir ortamdaki, o ortama dışarıdan gelmiş veya ortam içinde yaratılmış istenilen veya istenilmeyen sesler ve ilgili özellikler anlaşılır. Akustik konfor ise, insanın duymak istediği sesleri duyduğu, konuşmaları anlayabildiği, konuşmasında kişiselliği koruyabildiği, sesler açısından sıkıntı çekmediği ve zihninin sesler ile oyalanmadığı, uygun bir konsantrasyonu yaşayabildiği akustik çevre şartlarıdır.
YANKI – YANKI – SÜRESİ
Boş bir odada iken söylediğimiz sözlerin odanın duvarlarından, pencere ve kapılardan yansıtılmasından ötürü yankısını işitiriz. Yankı süresinin çok kısa olması istenir
farklı gruların çıkardıkları sesler birbirleri için gürültü kaynağı oluşturur. Öğrencilerin çıkardıkları sesler ortam gürültüsünün önemli bir parçasıdır.
koridorda gürültülü aktiviteler Öğretmeni dinlememe
Yankı süresi yüksek tavanlı ve çıplak tabanlı sınıflarda yüksektir. Yankı süresinin artması konuşmaların anlaşılabilirliğini düşürür. Yankı süresinin genellikle 0.6 sn – 0.7 sn altında olması istenir. Bunun için taban,duvarlar,tavanlar ses yutucu sağlıklı malzemeler mesela keçe malzemeler ile kaplanmalıdır.
OKULLARDA AKUSTİK KONFOR STANDARTLAR
Son yıllarda bazı ülkelerde okulların ve sınıfların akustik tasarımı için özel standartlar ve rehberler hazırlanmıştır. Bu standartların ve rehberlerin amacı okullarda öğrenci ve öğretmenler için, öğrenme ve öğretme şartlarının iyileştirilmesidir.
KÖTÜ SINIF AKUSTİĞİNİN ÖĞRENCİLER ve ÖĞRETMENLER ÜZERİNE ETKİLERİ
Öğrenciler üzerine etkiler
-Fizyolojik etkiler
-İşitsel etkiler: akustik travma, kulak çınlaması, geçici işitme kaybı, kalıcı işitme kaybı.
-İşitsel olmayan etkiler: hipertansiyon, kan dolaşımında değişme, kalp rahatsızlığı, uyku problemi.
–Fiziksel etkiler
Konuşmaların anlaşılabilirliğinin kötüleşmesi
-Psikolojik etkiler
-Kendisinde veya öğretmenin de sorun araması
-Sınıfta davranış değişikliği
Öğretmenler üzerine etkiler
Konsantrasyon zorluğu, Başağrısı , Genel bir yorgunluk , Sinirlenme , Kulaklarda çınlama, Ses tonunun yükselmesi , Ses yorgunluğu
OKULLARDA AKUSTİK KONFORUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GELİŞTİLMESİ İÇİN ÖNERİLER.
-Zemine yoksa halı konulması, -Pencerelere perde – güneşlik takılması
-Duvarların (özellikle arka duvarın) keçe veya mantar gibi yumuşak malzemelerle kaplanması
-Tavandan aşağıya bayrakların, öğrenci çalışmalarının asılması
-Çok sayıda öğrencinin olduğu büyük hacimli sınıflardan kaçınmak
-Sandalye, masa ayaklarına sürtünerek gürültü çıkarmamaları için keçe içermeyen tapalar takmak.Feltbi Dekor ile okullarda akustik konfor